kivi jégkrém

Valójában nem is jégkrém, hanem annál jóval egészségesebb hűsítő finomság, amit a gyerekek és a felnőttek is szívesen fogyasztanak. Egészségesebb, mivel csak a csokiborításban van cukor, a jégkrém pedig maga a kivi, ami tele van vitaminokkal és amit egyébként a gyerekeim nem esznek meg.


Az elkészítése pedig olyan egyszerű, hogy minden magyarázat nélkül elkészíthető a képek alapján. A lényeg, hogy a felkarikázott és felpálcikázott kivit először le kell fagyasztani, és aztán belemártani a kis olajjal felolvasztott étcsokiba, ami így rögtön rá is dermed, majd egy kis időre még visszatenni a hűtőbe és már fogyasztható is.

fondant répa és fondant számok


Hétvégén lesz a férjem születésnapja, és már ma elkészítettem a tetejére a fondant díszítést. Igen, répatorta lesz, amit már egy ideje megrendelt tőlem. Egy helyen ettünk és nagyon tetszett neki. Ez már hónapokkal ezelőtt volt, és azóta nem tudtam elkészíteni neki, de remélhetőleg most annál nagyobb lesz majd a meglepetés. A torta csak egy enyhén citromos vajkrémes, fehér borítást kap majd és arra fogom körben feltenni a fondant répákat és a szintén fondantból készült számokat.

A répákat úgy készítettem, hogy a meggyúrt, narancssárgára színezett, pihentetett mézes fondantból megformáltam a répákat úgy, hogy először egy golyót gyúrtam, majd a kezeim között oválisra, majd a kezeim élét összébb zárva és az egyik végüket elvékonyítva répa alakúra sodortam. A levelekhez pedig zöld fondantból egy hosszabb vékony kígyót sodortam, félbevágtam, majd egyenként félbehajtottam és a hajtott végüknél a kettőt összenyomkodtam. Ezután a répa tetejére készítettem egy lyukat, amibe belenyomtam a leveleket, végül késsel kicsit körbevagdostam a répákat.

A fondant számokhoz először golyót formáltam a fondantból, majd ellapítottam úgy, hogy kb. 1 cm magas pogácsát kapjak, majd késsel egyszerűen kivágtam a számok körvonalát, ahol nem lett szép a vágás, ott pedig kicsit vizes ujjakkal szépen elsimogattam. Körben fogpiszkálóval kis pontokkal díszítettem, végül szúrtam bele egy fogpiszkálót, amivel majd a tortába szúrom.

névnapi muffin


Férjem névnapjára készítettem ezt a muffint. A tésztája a Tündértortákénak megfelelően készült, de most tettem a tésztába kandírozott citrus gyümölcsöket, majd megkentem a leskalpolt tetejüket egy kis sárgabaracklekvárral és erre helyeztem a kinyújtott, kiszaggatott és betűkkel "kidíszített" fondant lapokat.

A mézes fondant receptje a következő (természetesen a 12 muffinhoz nem kellett ennyi, de a megmaradt fondant jó sokáig eláll, és nekem vannak a maradékkal további terveim):

Hozzávalók:
50 dkg porcukor
1 ek. zselatin
6 ek. víz
1 ek. margarin
2 ek. méz
2 ek. étkezési keményítő

A fondantot úgy készítjük, hogy a zselatint a vízben gőz fölött feloldjuk, majd beletesszük a margarint és a mézet, és kicsit tovább melegítjük, majd levesszük a tűzről és a tálba szitált porcukorhoz adjuk úgy, hogy egy lyukat ásunk abba. A porcukorral ezután fokozatosan keverjük össze a zselatinos vizet először fakanállal, majd a kezünkkel dagasztva azt. Ha túl híg, teszünk még hozzá porcukrot, ha pedig pihentetés után túl kemény, margarinos kézzel átgyúrva puhítunk rajta. Dagasztás után a kívánt színre színezzük ételfestékkel. Dagasztás után minimum pár óra hosszáig folpackba csomagolva pihentetjük felhasználás előtt.

születésnapi torta a kislányomnak


A torta lapjai: a tojásmentes csokis muffinom receptje szerint, a krém: főzött vaníliakrém, a borítás: fehér és színezett mézes fondant.

Tojásmentes csokis muffin

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1 csésze kristálycukor, 3 ek. kakaópor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. sütőpor, 1/2 tk. só, 1/3 csésze olaj, 1 ek. ecet, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csésze víz.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a muffinformákat előkészítjük, muffinpapírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vaníliás cukrot és a vizet. A masszát a muffinformákba kanalazzuk és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Vaníliakrém

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 ek. liszt, 2 ek. cukor, 3 dl tej, vaníliás cukor.
A tejben elkeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd lassan a lisztet, végül sűrűre főzzük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...